Expositie Van Röntgenfoto naar Scan: 120 jaar medische beeldvorming

Röntgenonderzoek 1906
Röntgenonderzoek 1906
Van 26 september 2018 tot 1 september 2019 was de tentoonstelling ‘Van Röntgenfoto naar Scan: Honderdtwintig jaar medische beeldvorming’ te zien.

Röntgenonderzoek 1920
Röntgenonderzoek 1920
Deze expositie belichtte de moeilijke beginjaren van de röntgenologie. Deze begint voor Nederland in Maastricht in 1896 met pioniers als Heinrich Hoffmans, de directeur van de gemeentelijke hbs aan de Helmstraat, en Lambert van Kleef, de chirurg van het ziekenhuis Calvariënberg. De moeilijkheden die zij moesten overwinnen, als ook de risico’s die zij daarbij liepen komen in beeld. Getoond wordt hoe het verder ging, in Calvariënberg maar ook ver daarbuiten, en hoe in de jaren ’70 van de vorige eeuw met de komst van de computer allerlei scanmethoden geïntroduceerd konden worden. Echografie, computertomografie, magnetische resonantie beeldvorming (MRI) en allerlei nucleaire technieken maakten dat het inwendige van de mens toen pas echt in beeld kwam. De invloed van deze methoden op het geneeskundig handelen is spectaculair, zoals enkele voorbeelden illustreren. De verschillende technieken worden daarbij uitgelegd.

 

Röntgenfoto hand Bertha van Kleef 1896
Röntgenfoto hand Bertha van Kleef 1896
 
Röntgenfoto hand 2018
Röntgenfoto hand 2018

Het is echter niet alleen de techniek die het doet. Het maken en interpreteren van medische beelden is mensenwerk en toewijding en deskundigheid zijn daarbij essentieel. Dat is nu zo en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven. Artificiële intelligentie en computermatige beeldherkenning gaan zeker komen, maar staan nog pas in de kinderschoenen. 

CT-scanner 2018
CT-scanner 2018

Bekijk hier het Nederlandstalige boekje behorende bij deze expositie.

Bekijk hier het Engelstalige boekje behorende bij deze expositie.

Sluit de enquête